Conferința internațională Bioethics in European Context (19-20 mai 2016)

Pe 19 și 20 mai, cercetători europeni în bioetică, etică aplicată și teorie morală se vor afla la București pentru a participa la conferința internațională Bioethics in European Context (Bioetica în context european) organizată de Centrul de Cercetare în Etică Aplicată al Facultății de Filosofie, Universitatea din București. În cadrul conferinței se va discuta despre subiecte noi și interesante care vor atinge mai multe domenii precum etică medicală, etică farmaceutică, neuroetică și etica vieții.

 

Așadar, joi și vineri, 19 și 20 mai, vom aborda subiecte importante pentru agenda socială europeană și românească. Trebuie să avem o grijă mai mare față de copii sau față de cei în vârstă? Este permis să ne selectăm și edităm genetic copiii? Dacă da, există limite în ingineria genetică? Cum trebuie să fie îngrijirea în ultimele momente ale vieții pentru bolnavii incurabili? Ce înseamnă a avea o dizabilitate și ce reprezentări are aceasta în film? O altă direcție tematică privește donarea de organe și rolul pe care încurajarea donării l-ar avea în salvarea de vieți omenești, totul în contextul unei acute crize de organe. Relația dintre medic și pacient va fi și ea atent chestionată prin prisma cazurilor și complexității consimțământului informat. În continuarea acestor discuții vor fi analizate critic inovația în industria farmaceutică și impactul ei asupra sistemului de sănătate. Nu în ultimul rând, se va discuta schimbarea pe care o aduc internetul, informația și tehnologiile digitale asupra fenomenului biomedical. Tot o perspectivă critică va conține și analiza asupra biopoliticii societăților moderne.

 

Profesorul Reinhard Merkel de la Universitatea din Hamburg va discuta despre utilizarea neuro-tehnologiilor pentru a stabili vinovăția sau a evalua inculpați în cadrul proceselor în instanță. Printre ceilalți invitați se află Tenzin Wangmo (Universitatea din Basel), Blanca Rodriguez (Universitatea Complutense din Madrid), Chris Gyngell (Universitatea din Oxford), Victoria Federiuc (Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie “Nicolae Testemițanu” Chișinău) și Mihaela Frunză (Universitatea “Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca).

 

Evenimentul are loc pe 19 și 20 mai 2016, la sediul Facultății de Filosofie, Splaiul Independenței 204, București, în amfiteatrul Mircea Florian, începând cu ora 09.30. Limba evenimentului este engleza. Accesul este deschis studenților, cercetătorilor, profesorilor și celor interesați de bioetică și etică aplicată în limita locurilor disponibile.

 

Programul conferinței se găsește aici: https://www.ccea.ro/program-bioethics-in-european-context/

Articole asemănătoare

One thought on “Conferința internațională Bioethics in European Context (19-20 mai 2016)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Solverwp- WordPress Theme and Plugin