Centrul de Cercetare în Etică Aplicată găzduieşte două tipuri de proiecte de cercetare:
- Proiecte colective – realizate de echipe de cercetători şi practicieni
- Proiecte individuale – realizate de cercetătorii membri ai CCEA (În această categorie se încadrează proiectele doctorale, proiectele “Bursele de excelenţă”, precum şi alte proiecte cu un singur cercetător.)
Totodată, există proiecte coordonate de alte instituţii la care membrii CCEA participă doar în calitate de experţi sau coordonatori de panel. Acestea intră în categoria:
Centrul este interesat de colaborări cu instituţii care au un interes real în direcţia eticilor aplicate şi susţine dezvoltarea de proiecte naţionale care privesc dezvoltarea unor “infrastructuri etice” (terminologia OECD şi UE) în interiorul organizaţiilor publice sau private. De asemenea, Centrul este interesat să dezvolte un program naţional de burse din fonduri private dedicat doctoranzilor care şi-au propus o lucrare să realizeze o teză de doctorat în domeniul eticii aplicate (Persoana de contact: Cristian Ducu).
Evenimente permanente:
- “Reuniunile de vineri seara” (înlocuiesc “Atelierele de Etică Aplicată”)
- “Grupul de lectură pe probleme de filosofie morală”
- “Dezbaterile Publice de Etică Aplicată” (organizate în parteneriat cu Smart Solutions & Support, România, şi Fundaţia Dinu Patriciu)
- “Bucharest Conference in Applied Ethics” (organizat în parteneriat cu Smart Solutions & Support, România)
2013
2012
- Programul Reuniunilor de Vineri Seara 2012 – 2013, Semestrul I
- Laboratorul de cercetare Kant, ianuarie 2012
2011
- Conferinţa “Filosofie şi erotism”, 18 mai 2011, Facultatea de Filosofie, Universitatea din Bucureşti
- Atelier “Etica dragostei şi sexualităţii”
- Bucharest Conference in Applied Ethics ’11, 4th edition: “Ethical Aspects in Emerging Technologies”, October 28-29, 2011.
- Evolution and Norms: Concepts, Models, Challenges, November 11-12, 2011.
- Program 2011-2012, Semestrul 1
2010
- Atelier “Etica dragostei”
- Dezbaterile Publice de Etică Aplicată, 2010.
- Bucharest Conference in Applied Ethics ’10, 3rd edition: “Legislating Ethics”, Faculty of Philosophy, University of Bucharest, October 29-30, 2010.
2009
2008
- Bucharest Conference in Applied Ethics ’08, 1st edition: “Ethical management, Corporate Strategy, and Sustainable Development”, Faculty of Philosophy, University of Bucharest, October 30-31, 2008.
- Atelierele de Etică Aplicată 2007-2008, “Metode în etică aplicată”.
2007
- Atelierele de Etică Aplicată 2007-2008, “Metode în etică aplicată”.
- Atelierele de Etică Aplicată 2006-2007, “Despre rolul filosofiei morale în dezbaterile de etică aplicată. Poziţii pro şi contra 2”.
2006
- “John Stuart Mill. 1806-2006” International Conference, Faculty of Philosophy, University of Bucharest, November 3-4, 2006.
- Atelierele de Etică Aplicată 2006-2007, “Despre rolul filosofiei morale în dezbaterile de etică aplicată. Poziţii pro şi contra 2”.
2005
- Atelierele de Etică Aplicată 2005-2006, “Despre rolul filosofiei morale în dezbaterile de etică aplicată. Poziţii pro şi contra”
“Reuniunile de vineri seara” au prins contur în 2005, iniţial sub forma unui “Atelier de etică aplicată”, unde membrii Centrului discutau texte de filosofie morală şi etică aplicată, unde dezbăteau în jurul traducerilor unor texte filosofice (Aristotel, Etica nicomahică; Aristotel, Etica eudemică; Immanuel Kant, Întemeierea metafizicii moravurilor; şi o selecţie complexă de texte scrise de R.M. Hare; precum şi articole ale unor comentatori ai lui Aristotel şi Kant). În 2008, “Atelierul” şi-a stabilizat ziua întâlnirilor la cea de vineri, intrând în obişnuinţa membrilor şi a nemembrilor să vorbească despre “reuniunile de la Centru de vineri seara”.
Atelierele de Etica Aplicata
Între 2005 si 2009, Centrul de Cercetare în Etică Aplicată a organizat în mod susţinut serii de întâlniri săptămânale pe teme de filosofie morală şi/sau etică aplicată. Întâlnirile au evoluat treptat, odată cu specializarea membrilor Centrului şi dezvoltarea unui know-how şi a unor instrumente de evaluare morală specifice contextului românesc.
Atelierele au fost găzduite în special în Sala 4 a Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti, iar la întâlniri participau atât de cadre didactice, cât şi de doctoranzi, masteranzi şi studenţi ai Facultăţii ori din afara acesteia.
Coordonatori:
Invitaţii CCEA
Centrul şi-a asumat rolul de mediator în dezbaterile dintre eticieni şi practicienii care recunosc că se confruntă cu probleme de natură etică, dar şi între eticieni din şcoli de gândire diferite. Ca atare, şi-a făcut o misiune din a invita în mod constant specialişti din cât mai multe “tabere”, care să pună în discuţie din perspective cât mai diverse presupoziţiile şi argumentele pentru temele de etică avute în vedere.
Mai jos veţi găsi o listă a celor care ne-au onorat cu prezenţa până la acest moment. Foarte probabil ca unele conexiuni către paginile lor web să nu fie funcţionale. Ne cerem scuze pentru eventualele inconveniente astfel create şi vă rugăm să ne semnalaţi link problemă.
Totodată, am dori să anunţăm şi faptul că Centrul poate găzdui bursieri Fulbright sau bursieri ai altor programe interesaţi de Etică Aplicată.
Invitați:
- Julian Săvulescu
- Prof. Shunzo Majima (Universitatea Hokkaido)
- Dr. Timo AIRAKSINEN (Universitea din Helsinki)
- Dr. Jean-Pierre CLERO (Université de Rouen)
- Monica DIMITRIU (Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici)
- Dr. Hans-Klaus KEUL (Universität Ulm, Humboldt-Studienzentrum fur Philosophie und Geisteswissenschaften, Koln)
- Mihaela Mirela POGAN (BCR Erste Bank)
- Liviu RĂDUCAN (NCH Advisors)
Reuniunile de vineri seara, 10 decembrie 2010
Profesorul Dumitru Borţun intervenind pe marginea prezentării Profesorul Mircea Flonta
(Reuniunile de vineri seara, 18 martie 2011)
Audienţa la dezbaterea în jurul articolului Oanei Zamfirache,
“O perspectivă psihanalitică asupra pornografiei”
(Grupul de lectură pe probleme de filosofie morală, 30 martie 2011)
Liviu Răducan (NCH Advisors), Cristian Ducu (Research Centre in Applied Ethics), Ion Vezeanu (Universitatea din Grenoble) şi Mircea Leabu (Institutul Victor Babeş)