Nemurirea virtuală?

Nemurirea virtuală – Dileme filosofice și provocări normative ale proiectului de eternizare a personalității celor dispăruți și de continuare virtuală a dialogului cu cei care nu mai sunt.

MARȚI, 11 MARTIE, ORELE 18

Facultatea de Filosofie și DIRESS (Centru de cercetare a dreptății intergeneraționale responsabilității sociale și sustenabilității) organizează la sediul Facultății de Filosofie (Splaiul Independenței nr. 204, etaj 1) o dezbatere asupra nemuririi virtuale, la care vor participa juriști, eticieni, filosofi. Accesul este liber pentru toți cei interesați.

Proiectul eterni.me a intensificat recent discuțiile privind posibilitatea, dar și legitimitatea, depozitării electronice a tot ce este relevant pentru existența unei persoane, reconstituirii virtuale a personalității, și creării digitale a unui alter ego/avatar al celor dispăruți cu care să se poată ‘comunica’.

Un asemenea proiect ridică un enorm val de întrebări, dileme și probleme metafizice, epistemologice, juridice și morale: Cât de departe (metafizic și epistemic) poate ajunge tentativa de reconstituire a personalității? Este legitimă (juridic, moral) această reconstituire? Cât de autentic și de relevant poate fi un avatar (un alter ego virtual)? Cum pot fi mobilizate rezultatele filosofice contemporane privind identitatea personală, im/previzibilitatea reacțiilor, raportul trecut-viitor, drepturile individuale, raportul public-privat, etc. pentru clarificarea și/sau reglementarea existenței virtuale? Care sunt efectele suprapopulării lumii cu ființe virtuale?

1896885_10152060537690326_483754141_n

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Solverwp- WordPress Theme and Plugin