Laboratorul de cercetare Kant, ianuarie 2012

Societatea Romana de Filosofie Analitica si Centrul de Cercetare in Etica Aplicata organizeaza in zilele de joi, 19 ianuarie 2012, si vineri, 20 ianuarie, un prim laborator de cercetare dedicat scrierilor lui Immanuel Kant. In fiecare din cele doua zile vor fi supuse dezbaterii doua articole care trateaza diverse teme kantiene, urmand ca publicul sa contribuie in mod direct cu intrebari, comentarii si sugestii.

Evenimentul se va desfasura la sediul Facultatii de Filosofie, Universitatea din Bucuresti, Spaiul Independentei Nr. 204, si este deschis tuturor celor interesati de scrierile lui Immanuel Kant.

Lucrările din program pot fi găsite pe site-ul www.srfa.ro sau pot fi solicitate trimițând un mail la adresa emilian.mihailov@gmail.com

Programul intalnirilor:

Joi, 19 ianuarie 2012
16.00.-17.30
Unitatea teoretică a filosofiei transcendentale
Ilie Pârvu
17.30.-19.00.
Funcţia dublă a formulei legii naturii
Valentin Mureşan

Vineri, 20 ianuarie 2012
16.00.-17.30.
Filosofia teoretică şi practică a lui Kant, pe marginea unei însemnări a lui Heinrich Heine
Mircea Flonta
17.30.-19.00.
Problema formulelor imperativului categoric şi arhitectonica raţiunii practice
Emilian Mihailov

Argument

Kant promite în Critica rațiunii pure o revoluție în gândirea filosofică care este menită să centreze investigarea teoretică asupra condițiilor de posibilitate ale obiectelor experienței și ale voinței. Atât știința naturii cât și moralitatea se vor supune cotiturii metodologice a proiectului criticist. În Întemeierea metafizicii moravurilor, Kant ne avertizează că ”nu poate exista decât una și aceași rațiune care trebuie să fie diferențiată numai în aplicarea ei”.

Pe de o parte, cerința unei rațiuni unice ne impune să lucrăm cu un model unitar în ambele domenii de cercetare, dar pe de altă parte există asimetrii în funcție de natura obiectului cercetat, i.e. legi ale naturii sau legi ale libertății. Ceea ce ne propunem să facem este să abordăm problemele filosofiei morale și teoretice a lui Kant în cadrul unității rațiunii pure. Urmărim să așezăm problemele în cadrul cunoașterii a priori în genere, format din critică și metafizică ca tipuri de teoretizare.

Astfel, credem că unele soluțiile la problemele rațiunii speculative pot fi extrapolate la problemele rațiunii practice, și vice versa. În același timp, credem că unele soluții nu pot fi extrapolate, dar și acest fapt reprezintă un câștig la fel de important deoarece doar așa putem înțelege pe ce se bazează asimetriile aplicării rațiunii în domenii diferite. Uneori pentru a înțelege unitatea unei structuri teoretice este important să cercetăm și ce se află în afara ei.

Vezi toate articolele publicate de CCEA

Comentariile sunt închise.