Avataruri integrate cu modele lingvistice mari, tema ediției 2025 a workshop-ului ERC:
„Artificial agency and responsibility: the rise of LLM-powered avatars”
Pe 22 și 23 mai 2025, începând cu ora 10:00, Centrul de Cercetare în Etică Aplicată (CCEA) găzduiește la Facultatea de Filosofie a Universității din București workshop-ul internațional „Artificial agency and responsibility: the rise of LLM-powered avatars”. Evenimentul, care se va desfășura în format fizic și integral în limba engleză, va reuni cercetători internaționali și români pentru a explora problemele morale pe care le ridică avatarurile digitale integrate cu modele lingvistice mari (Large Language Models).
Workshop-ul este organizat în cadrul avataResponsibility, proiect de cercetare finanțat de European Research Council, prin programul HORIZON-ERC.
Dezvoltările recente în domeniul avatarurilor digitale care integrează modele lingvistice mari sub forma unor reprezentări realiste și interactive ale ființelor umane estompează granițele dintre acțiunea generată de oameni, respectiv, de entități artificiale. Utilizarea avatarurilor cu un grad ridicat de autonomie în medii profesionale, educaționale sau medicale generează întrebări presante legate de responsabilitatea legală și morală pentru rezultatele generate cu și de către avataruri. Scopul workshop-ului este de a explora aceste întrebări luând în considerare diverse direcții de cercetare din domenii precum etica inteligenței artificiale, ontologia socială și filosofia dreptului.
Prima zi a evenimentului, joi, 22 mai, este deschisă de către Pekka Mäkelä (Helsinki Institute for Social Sciences and Humanities) și Raul Hakli (University of Helsinki), cercetători de renume ce coordonează grupul de cercetare avansată RADAR, dedicat studierii întrebărilor filosofice și sociale ridicate de tehnologii precum inteligența artificială și robotică. Acestora li se vor alătura Dina Babushkina (University of Twente), Elena Popa (University of Seville), Oana Ceocea, Radu Uszkai și Constantin Vică (CCEA, University of București), Diana Mocanu și Daniel Dodds Berger (University of Helsinki), Izabela Skoczeń (Jagiellonian University in Kraków), precum și Jonathan Iwry (Wharton Accountable AI Lab).
Vineri, 23 mai, evenimentul continuă cu prezentarea susținută de Daniela Vacek (Institute of Philosophy, Slovak Academy of Sciences), cercetătoare recunoscută și investigator principal al proiectului „Philosophical and Methodological Challenges of Intelligent Technologies”, căreia i se vor alătura Andreea Popescu (Bucharest University of Economic Studies), Matteo Pascucci (Central European University & Institute of Philosophy, Slovak Academy of Sciences), Anda Zahiu (CCEA, University of București) și Steven S. Gouveia (University of Porto).
Evenimentul se va încheia cu sesiunea „AvatarFlashaton” dedicată lectorilor invitați în cadrul workshop-ului și facilitată de Mihaela Constantinescu și Emilian Mihailov (CCEA, Universitatea din București).
Programul complet al evenimentului este disponibil pe pagina proiectului avataResponsbility, aici.
Accesul este deschis studenților, cercetătorilor, profesorilor și tuturor celor interesați de subiecte de actualitate din etica aplicată, în limita locurilor disponibile.
Acesta este cel de-al doilea workshop dintr-o serie de cinci workshop-uri anuale găzduite de Centrul de Cercetare în Etică Aplicată al Facultății de Filosofie, Universitatea din București, în cadrul proiectului de cercetare ERC Starting Grant „avataResponsibility” (Avatar agency. Moral responsibility at the intersection of individual, collective, and artificial social entities in emergent avatar communities). Detalii despre ediția precedentă sunt disponibile aici. Workshop-ul face parte din seria mai largă de evenimente „Responsibility Matters Workshop Series” (RMWS), care acoperă subiecte legate de responsabilitate în diverse domenii.
Artificial agency and responsibility